Grønt liv

En gårdhave, hvor biodiversitet og fællesskab blomstrer

I AKB Københavns afdeling, Jagtvej Karré 1, har et hjertevarmt fællesskab taget form omkring gårdhaven, som i årenes løb er blevet et levende samlingspunkt for både beboere og naturen.

Hvad der begyndte som et lille beboerdrevet bed, er med tiden vokset sig større og blevet et hjem for en mangfoldig biodiversitet.

Drøm om en grønnere gårdhave
Bestyrelsen gik med en drøm om en mere bæredygtig og mangfoldig gårdhave. For at realisere drømmen søgte de midler fra København Kommunes biodiversitetspulje. Signe og Jørgen, som begge er medlemmer af afdelingens bestyrelse, tog i projektets begyndelse en havevandring i gården og kortlagde skyggeområder og områder med meget sol. Med den viden i baghånden lavede de en tegning over hvilke planter, der kunne plantes afhængig af sol- og skyggeforhold forskellige steder i gården. I processen fik de hjælp fra konsulenter fra Danmarks Naturfredningsforening, som er tilknyttet biodiversitetspuljen, der kunne bidrage med rådgivning på Jagtvej Karré 1’s specifikke gårdhave. I samarbejde med afdelingens haveudvalg planlagde bestyrelsen en række have-/plantedage og inviterende beboerne.

Succesen skyldes bred opbakning
Gårdhaven er blevet en stor succes, og en af hemmelighederne bag succesen er afdelingens mange plante- og havedage og den brede opbakning ved disse. Både afdelingsbestyrelsen, beboerne og forskellige udvalg har støttet op og være særdeles aktive. Selv de mindste beboere har været med og hjulpet til med at plante, vande og se efter og passe planterne.
Kommunikationen har også spillet en central rolle i at sikre vellykket gennemførelse af projektet. For at tiltrække deltagere har afdelingen erfaret, at det er vigtigt at gøre det attraktivt at deltage. Selv udtaler Signe, der er bestyrelsesmedlem og aktiv i haveudvalget: ”Lyst giver bare en helt anden energi og engagement end pligt”.
Afdelingens seneste plantedag bød på langbord med lækker mad, som var kokkereret af en af afdelingens dygtige ansatte. Fremmødet og aktiviteten var stor og i løbet af dagen var der mellem 30 og 40 mennesker, der løbende deltog eller bare hang ud i haven. Det store fremmøde betød højt engagement. Effektiviteten var i top og i fællesskab nåede de langt med gårdhaven alt imens, de havde en hyggelig dag.

En gård for, af og til alle
Bestyrelsens vision er at skabe en gårdhave, der tilhører alle beboerne, og som alle kan tage del i. Kristina, der er bestyrelsesformand, forklarer: "Det skal være noget, hvor alle har lyst til at være med og kan være med." Gårdhaven tiltaler en bred vifte af beboere og danner rammen for forskellige aktiviteter, der sikrer, at fællesskabet omkring gårdhaven er åbent og inkluderende”.

Med tiden har gårdprojektet vokset sig større og større, og det er kun med beboernes samlede indsats, at haven er blevet den frodige oase fyldt med farverige blomster, planter og dyreliv, som den er i dag.

Mød afdelingsbestyrelsen, få en lille rundvisning og hør mere om Jagtvej Karré 1’s skønne gårdhave i videoen her.

Gode råd til at søge biodiversitetspuljen
  • Vær opmærksom på ansøgningsfristen og start forberedelserne i god tid
  • Københavns Kommune havde konsulenter fra Danmarks Naturfredningsforening, som man kunne søge rådgivning hos. Konsulenterne rådgiver ud fra de rammer, man har, og yder specifik hjælp til, hvad man kan gøre i den pågældende gård.
  • Det er vigtigt at have opbakning fra bestyrelse, beboer og administration, og at aktivere forskellige udvalg. Altså: inddrag folk og hav en god kommunikation omkring det.
  • Gør det attraktivt at deltage i plantedage – gør det til en hyggelig, sjov og inkluderende dag.

 

Emne