Grøn energi

En grøn bannerfører: Øbro95 leder vejen mod en grønnere fremtid

Solceller pryder flere steder byens hustage, og denne tendens er også ved at brede sig til den almene sektor, hvor man er vild med solpanelernes potentiale. I Øbro95, en afdeling under AKB, København, har de haft solceller på taget siden 2016, og nu har de taget skridtet videre ved at investere i et batteri til at lagre den energi, som solcellerne producerer.

Et grønt DNA
Igennem mange år har både beboere og driftspersonale i Øbro95 været engagerede i at energieffektivisere med fokus på klimaet og miljøet.

”I Øbro95 har vi i mange år forsøgt at begrænse vores forbrug af varme og el for at bidrage til en mere bæredygtig verden.”, lyder det fra Steen, der er næstformand for afdelingsbestyrelsen i Øbro95.

Afdelingen har investeret et betydeligt beløb i energieffektiviseringsprojekter; herunder isolering af bygningens klimaskærm, energieffektivt pumpeanlæg i varmekælderen, energieffektivisering af vaskeriet og energiglas i vinduerne. I begyndelsen af 2010'erne manglede afdelingen projekter, der både ville gavne miljøet og beboernes økonomi. Der opstod ideen så om at dække en del af elforbruget gennem egen elproduktion. Det viste sig at være en udfordring, der krævede ekstra grønt engagement fra både beboerne og driftspersonalet. Og det seneste tiltag mod en endnu grønnere afdeling er investeringen i en batterilagerløsning, der skal supplere solcellerne.

En sand grøn kamp
I 2011 ansøgte beboerne i Øbro95 Københavns Kommune om tilladelse til at installere solceller, men mødte afvisning. Beboerne tog sagen i egen hånd og kontaktede den daværende Teknik- og Miljøborgmester fra SF for at undersøge, om det virkelig var nødvendigt for borgerne at anlægge en retssag mod kommunen for at støtte op om kommunens klimahandlingsplan. Heldigvis fik de et positivt svar, og efter en længere dialog med kommunen, blev Øbro95 udvalgt som et ”eksempelprojekt”. Formålet var at bevise, at hvis man kunne installere solceller på en bevaringsværdig ejendom som Øbro95, ville det kunne gøres på alle tage i kommunen. På trods af, at afdelingen stod med en byggetilladelse, spændte politisk indblanding pludselig ben for, at projektet kunne gennemføres. Men afdelingsbestyrelsen og ejendomskontoret lod sig ikke slå ud. I samarbejde med et rådgivningsfirma designede de et solcelleanlæg med mere end dobbelt så stor effekt end ellers først tiltænkt (111 kWp.), og som derfor også kunne forsyne beboernes individuelle elforbrug. Solcellerne blev installeret i 2016 samtidig med, at afdelingen alligevel skulle udskifte taget mod gården og male vinduerne mod gaden.

Næste grønne skridt: lagring af energi
Den lille, ældre afdeling på Østerbro har ikke kun banet vejen for, at andre boligorganisationer nemmere kan engagere sig i den grønne omstilling ved at give mulighed for at installere solceller. Afdelingen er endnu en gang et skridt foran. Succesen med solcelleanlægget har givet dem blod på tanden, og i sommeren 2023 supplerer de solcellerne med et batterilager med en kapacitet på 80 kWh.

”Der har vi så tænkt: Hvad hvis man nu, som beboer, investerede i et fælles batteri, så man købte strømmen, når den var billig, så man ikke behøvede at købe så meget af den dyre strøm. ”, fortæller Steen.

Dette giver mulighed for at udnytte elproduktionen om sommeren og købe billig el i vinterhalvåret i timer med lave indkøbspriser, f.eks. om natten frem for f.eks. tidsrummet mellem kl. 17 og 21, hvor efterspørgslen er høj.

(Grønne) besparelser

Afdelingen har foretaget beregninger, og resultatet for solcellerne for 2022 viser en besparelse på ca. 130.000 kr., hvilket svarer til en besparelse på ca. 1.250 kr. pr. beboer. Afdelingen regner med yderligere besparelser i fremtiden, når batteriet er ordentligt i gang, men omfanget af besparelsen ved batteridriften er endnu usikkert, da det er svært at forudse nettariffer, spotpriser og elafgifter i de kommende 15 år. Det står dog ikke i vejen for deres vision. Sten fortæller:

”Vi regner med at det vil være en rigtig god forretning for os at investere i en batteriløsning, og det er også en løsning, der vil være til gavn for samfundet og til gavn for en rationel drift af el-systemet. Samtidig kan den være med til at understøtte den samlede grønne omstilling. Vi havde af forskellige grunde et ekstra overskud på driften af vores solcelleanlæg i de første år, og sammen med brug af egne trækningsretsmidler fra Landsbyggefonden betyder det, at investeringen i det første batteri på ca. 650.000 kr. ikke kommer til at påvirke driftsregnskabet. Beboerne bakker helt om op denne strategi og har på afdelingsmødet i foråret 2023 givet bestyrelsen mandat til at udvide batterikapaciteten, hvis driften af det første batteri viser, at det kan betale sig for beboerne.”

”Disse moderne batterier er forsynet med en intelligent styring, der tilpasser op- og afladning til boligafdelingens forbrugsprofil, de varierende timespotpriser og nettariffer. Desuden kan disse batterier bruges til at aflaste det overordnede elsystem i Danmark, hvor den stigende mængde varierende og delvis uforudsigelig elproduktion fra vindmøller og solceller har skabt nye udfordringer, der blot vil vokse i takt med den grønne omstilling.”

Batteridriften har desuden den ekstra bonus, at det åbner muligheden for at forsyne beboernes elbiler med CO2-fri og billig el fra solcelle- og batterianlægget, hvis afdelingen lander en aftale med kommunen om at få adgang til at installere egne ladestandere. Dette vil bidrage til et større incitament til at anskaffe elbiler, hvilket er noget, som støtter op om kommunens klimahandlingsplan og ikke mindst skaber en grønnere fremtid.

 

Emne
Afdeling
Østerbrogade 95
Pejlemærke
Kontakt

Ejendomskontoret v. Dion Madsen