Betalbare boliger

Når nye lamper og beboeres tryghed går hånd i hånd

Både bæredygtighed, besparelser og beboernes tryghed blev vurderet, da AKB, Københavns Karré 17 i Sydhavnen stod til at udskifte afdelingens kælderlamper.

Nye lamper – en chance for at favne bæredygtighed
Sidste år stod afdelingen Frederiksholm Karré 17 overfor at skulle udskifte lamperne i kældergangene. I den forbindelse ejendomsmester, Kim Ottosen, og hans kollegaer enige om, at der skulle indtænkes en mere bæredygtig løsning for miljøet såvel som for pengepungen: ”Vi ville gerne gøre belysningen både mere bæredygtig og spare penge på el, og derfor besluttede vi os for at skifte til lamper med censor”, fortæller Kim.

Nej-tak til gyserfilmsstemning
Selvom censorerne bidrog til økonomiske besparelser, erfarede Kim Ottosen og hans kollegaer, at ikke alle lamperne skulle overgå til censorer. De mørke kældre ledte nemlig hurtig tankerne hen på en gyserfilm, og den havde beboerne ikke lyst til at være en del af. For at komme den uhyggelige stemning til livs, valgte Kim Ottosen og hans kollegaer at genindsætte nogle lamper med fast lys: ”Det må aldrig føles utrygt for beboerne at gå rundt i kældergangene. Derfor blev vi enige om, at selvom de fleste lamper skulle være med censor, så skulle der stadig være nogle lamper med fast lys, så der aldrig er bælgravende mørkt i kælderen”, pointerer han.

Moerk kaeldergang

Flere besparelser i sigte
Indtil videre har udskifterne sparet afdelingen flere timers strøm hver eneste dag. De almindelige lamper brændte i op til 16 timer dagligt, men efter udskiftningen kan Frederiksholm Karré 17 allerede se, at der bliver brugt mindre strøm. Noget, der bestemt kan mærkes i en tid, hvor elpriserne er høje.

Lys med sensor i kaeldergang

Projektet har endnu ikke nået sin afslutning, da lamperne løbende bliver udskiftet i de enkelte opgange, men de ansatte i driften i Karré 17 har gjort sig en masse gode erfaringer undervejs. Erfaringer som andre afdelingen har få gavn af.

Ud fra Kim Ottosen beregninger vil projektet have tjent sig selv ind i løbet af omtrent tre år og fire måneder. Det vil altså sige, at de penge afdelingen har brugt på indkøb og opsætning af lamper og censorer vil blive sparet på elforbrug i løbet af lige godt 3 år og derefter vil der være tale om en fortjeneste.

Sådan gik Karré 17 til opgaven
  • Første skridt var at beregne prisen for indkøb af lamperne og opsætning af elektriker for at finde ud af, om det gav en besparelse.
  • De udvalgte lamper blev valgt på baggrund af en anbefaling fra ejendommens elektriker og Karré 17 endte med at købe lamper fra el-grossisten Malmberg.
Vigtige erfaringer

Den største erfaring, som Karré 17 gjorde sig i processen, var, at det havde været en fordel at få vejledning fra en konsulent om, hvor mange lamper, der skulle indkøbes og hvad der er den bedste placering for den enkelte lampe.

Ressourcer brugt på projektet

Pengene til indkøb af lamper kom fra driftsbudgettet og derfor bliver lamperne i kældergangene udskiftet hen over en periode. Netop derfor er der heller ikke en endelig opgørelse over, hvad udskiftning kommer til at koste eller hvad der kan spares.

 

Pejlemærke
Underleverandører

Malmberg